Nieuwsbrief Nieuwsbrief
Liturgie zondag 22 mei 2022, 11.00 uur

Grote Kerk – Protestantse gemeente
Zesde zondag van Pasen: Rogate – ‘Bidt’

Orgel: Jan Boerwinkel
Koster: Sjoerd Andringa
Livestream: Sjoerd Vredenberg
Diaken en lector: Riet Andringa
Kerkrentmeesters: Gerda Bakewel
Ouderling van dienst: Marieke Borgers
Voorganger: ds. Jan Offringa
Medewerking: kerkkoor Cantique o.l.v. Elien van der Meer

O  r  d  e     v  a  n    d  i  e  n  s  t

VOORBEREIDING

Klokgelui

Orgelspel: Arabesque - Louis Vierne (1870-1937)

Welkomstwoord

Koor zingt: Hallelujah – Leonard Cohen (1934-2016)

Bemoediging (allen gaan staan)
Ons begin ligt in God
die liefde is
die ruimte geeft                              
die ons leven draagt
Geluk voor elk mens                     
Vrede voor de wereld

Drempelgebed
Goede God,
verlicht onze lasten,
versterk onze harten,
verruim onze adem
en hoor naar onze gebeden.
Laat ons blijven zingen
van uw goedheid en liefde.
Door Jezus onze Heer. Amen.


Allen gaan zitten

We zingen: Tussentijds 16 -  ‘Laat ons bidden uit gemis’ solo 1, allen 9,10

Inleiding op de dienst

We zingen: AwN IV, 5: 1,2 - ‘Ruth die eens uit Moab kwam’

In het naspel gaan kinderen en jongeren naar hun eigen dienst

TEKST EN UITLEG

Inleiding op de lezing, afgesloten met gezongen Lied 333

Eerste lezing: Ruth 2, 1-13

We zingen: Psalm 103: 1,2

Tweede lezing: Ruth 2, 14-23

We zingen: Psalm 103e, koor 1, allen 2 en 3

Verkondiging

Koor zingt: For the Beauty of the Earth - John Rutter (1945)


GAVEN EN GEBEDEN

Aankondiging van de collecte
1e Diaconie: SOK - kindervakantieweek
2e Plaatselijke gemeente
3e Vergroening Grote KerkAandacht voor de Groene Grote Kerk – zaterdag 28 mei

Dankzeggingen, voorbeden, stilte
Koor en allen zingen Lied 1006 – Onze Vader

ZENDING EN ZEGEN

We zingen (staande): Lied 423, koor 1, allen 2 en 3

Zegen, overgenomen met gezongen Amen (Lied 431b)

Orgelspel: Menuet Gotique – León Boëllmann (1862-1897)
Livestream U kunt de dienst rechtstreeks volgen (vanaf 11.00 uur) of later meemaken via:
https://kerkdienstgemist.nl/stations/2355-Grote-Kerk-Wijk-bij-Duurstede

 

Bloemengroet
De bloemengroet van deze week wordt verzorgd door Hans Grevenstuk en is bestemd voor dhr. en mevr. Bakhuizen-Hol en voor dhr. C. van der Heide.
Afgelopen zondag 15 mei zijn ook bloemen gegaan naar dhr. en mevr. Hagoort-Balvers.


 
Autodienst
In de maand april wordt er gereden door Henk Jacobs. Graag op zaterdag voor de dienst van zondag bellen, dat kan tot 20.00 uur.
 
Toelichting eerste collecte
SOK, Stichting Organisatie Kindervakantiekampen organiseert al meer dan 45 jaar een vakantieweek voor kinderen uit de gemeente Wijk bij Duurstede.
Voor de kinderen is een SOK-week een onvergetelijke ervaring. Spelletjes doen, meeleven in het toneelspel, zwemmen, nieuwe vrienden maken. Gewoon even onbezorgd kind zijn.

Bij de diensten
Om meerdere redenen belooft 22 mei een bijzondere zondag te worden. Want kerkkoor Cantique doet mee, voordat het zomerreces begint. Ook is het een jeugdzondag met crèche, kinderkerk en jeugdkerk, en dat is een aanmoediging voor jonge gezinnen om met z’n allen te komen. In de dienst lezen we het tweede hoofdstuk uit het bijbelboek Ruth, waarin deze Moabitische vrouw Boaz ontmoet. Na de dienst is er koffie en limonade. Er komt een gedrukte liturgie met daarin de liederen buiten het Liedboek.

Op Hemelvaartsdag, donderdag 26 mei, is er om 11.00 uur een kort morgengebed, zo mogelijk in de Johanneskapel.

 
Het is bijna zover…
Zaterdag 28 mei vieren wij met elkaar, tussen 10.00 en 18.00 uur, het feest van de Groene Grote Kerk. Lieve mensen, wat hebben jullie ons een prachtig en divers assortiment aan spullen gegeven die een tweede leven verdienen. Van een fraai kinderfietsje tot een pasta machine, een collectie historische fotocamera’s, koffiemachines, parasols, et cetera et cetera. Wij zoeken nog vrijwilligers die Ton, Coby, Hans en Kees willen helpen bij de tweedekans-markt.

Onze veilingmeesters maken een keuze welke zaken vanaf 10.30 uur worden geveild. Ongetwijfeld geldt dat voor een aantal waardevolle schilderijen en ook voor verschillende diensten die worden aangeboden. Goed om te weten: tijdens het feest van de Groene Grote Kerk kunt u betalen via een pinapparaat. Ook kunt u contant afrekenen.

Helaas heeft een aantal mensen afgehaakt voor het podium, dat rond 12.00 uur van start gaat. Wij zoeken nog mensen die iets muzikaals of cultureels willen presenteren. Waar een ieder naar uitkijkt is de band WOK, waarin Jan Offringa musiceert. WOK speelt maar liefst twee sets van zes nummers. Hier vast een foto om aan het idee te wennen.

Vanaf 10.00 uur is ons Grand Café Open Hof geopend. Er is koffie met door gemeenteleden vervaardigd gebak. Ook zijn er verschillende drankjes met een diversiteit aan hapjes. Tussen de middag kunt u bij ons komen lunchen. Er is heerlijke vegetarische groentesoep en u kunt genieten van huisgemaakte kippenragout. Vanaf 15.00 uur oefent in de kerk het Kampen Boys Choir. Alle jongens en mannen van het koor hebben een klassieke zangopleiding genoten. Het koor was dit jaar al eerder te gast in de Grote Kerk voor het maken van tv-opnamen. Om 16.00 uur zingen zij de Choral Evensong.

Hierna biedt ons Grand Café tot 18.00 uur de gelegenheid om de dag onder het genot van een hapje en een drankje af te sluiten.

Hopelijk staat 28 mei gereserveerd in uw agenda. En we zoeken dus nog vrijwilligers die willen helpen bij de tweedekans-markt en mensen die willen optreden tijdens ons podium.

Hartelijke groet, Jan Oechies

Wie of wat is WOK?
Nu de kerkrentmeesters al meerdere keren het optreden van WOK hebben aangekondigd, wordt het tijd een tipje van de sluier op te lichten van deze mysterieband. We zijn drie Veense mannen die voor de lol muziek maken, voor corona welgeteld één keer hebben opgetreden en sinds een paar maanden weer aan de slag zijn gegaan. WOK, afgeleid van onze achternamen, bestaat uit Hans Wilmont (gitaar), ondergetekende (zang) en Hans Kroon (piano).
De coverband speelt popsongs die kort in de pan gaan en nog een beetje rauw worden opgediend. Van rockers als Bruce Springsteen en Pearl Jam doen we een ballad, want het is meer wock & woll dan rock & roll. Deze zaterdag staan ook mooie songs van Jim Croce, Eagles, Leonard Cohen en Al Stewart op het programma. Nederlandstalig werk wordt evenmin vergeten. Eind van de ochtend en begin van de middag hopen we op twee momenten het podium te betreden.
Hartelijke groet, Jan Offringa 
Kerken bijeen rond Maria
Op dinsdag 31 mei, 20.00 uur is prof. Marcel Sarot te gast in de Open Hof, Kerkstraatje 4. Marcel Sarot, hoogleraar in Tilburg en katholiek diaken te Leersum, houdt een verhaal over het boek ‘Maria, Icoon van genade’, dat is geschreven door de protestantse theoloog Arnold Huijgen. Zijn studie over de moeder van Jezus werd theologisch boek van het jaar 2021 en trok de aandacht van het Beraad van Kerken. Resultaat is deze avond voor mensen binnen en buiten de kerken. Op de inleiding van Sarot volgen enkele korte reacties van mensen die het boek lazen. Aansluitend is de zaal aan de beurt met haar reacties en vragen. De toegang is gratis. Info: Jan Offringa.Hartelijke groet,
Cobie de Boer, Maria Eigenhuis
en Jan Offringa

 
terug